Παρασκευή, Απριλίου 21, 2006

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι


Μέρος 2ο

Πιατέλα με θαλασσινά
(Από τον Ηλία Μαμαλάκη)

Ένα φαγητό αισθαντικό. Είναι εύκολο στην παρασκευή του και εξαιτερικά νόστιμο. Δεν θέλει μαγείρεμα. Τώρα θα μου πείτε, γιατί το λέμε ερωτικό. Οι φήμες λένε, ότι τα θαλασσινά είναι λίαν αφροδισιακά, πράγμα που δεν είναι αλήθεια, όμως εμείς ας κάνουμε ότι το πιστεύουμε.

Υλικά για 2 άτομα

10 μύδια
10 κυδώνια
10 κτένια
1 μικρό χταπόδι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
10 μμέτριες γαρίδες
1 φλυτζάνι του τσαγιού κρίταμο
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας μηλόξιδο
1 κοφτή κουταλιά τζίντζερ
αλάτι
πιπέρι

Θα πάρετε μια πραγματικά μεγάλη πιατέλα, θα τοποθετήσετε μέσα τα μύδια ανοιγμένα, τα κυδώνια και τα κτένια. Θα βάλετε 2 κατσαρόλες με αλατισμένο νερό να βράσουν, στην μία θα προσθέσετε 2 κουταλιές ξίδι και θα βράσετε το χταποδάκι. Στην άλλη θα βράσετε τις γαρίδες. Οι γαρίδες δεν θέλουν πάνω από 3 λεπτά βράσιμο σε δυνατή φωτιά. Αντίθετα το χταπόδι θέλει καλό βράσιμο για να γίνει τρυφερό. Τοποθετήστε λοιπόν τις βρασμένες γαρίδες δίπλα στα όστρακα και το χταποδάκι στη μέση ολόκληρο ή και κομμένο σε κομμάτια.
Στολίστε την πιατέλα από φυλλαράκια κρίταμου τουρσί. Ετοιμάστε ένα ωραίο dressing για να συνοδεύσετε τα θαλασσινά σας. Στο μπλέντερ ρίξτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μηλόξιδο και την κοφτή κουταλιά τζίντζερ, λίγο αλάτι και πιπέρι. Χτυπήστε καλά μέχρι να γίνει ένας γαλακτώδης πολτός, ραντίστε τα θαλασσινά σας με το μισό dressing και το υπόλοιπο βάλτε το σε ένα μπολ για να συνοδεύσει την πιατέλα.
Συνοδεύστε αυτή την υπέροχη πιατέλα με ένα καλά κρυωμένο Chardonnay και θα απολαύσετε φίνες και λεπτές γεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: